Wildplukken in het Asserbos – een bijdrage van Karin Schouwenburg

Op zaterdag 1 juni 2024 zijn we met een kleine groep gaan wildplukken in het Asserbos onder leiding van Ilse Donker en haar kordate assistente Vlier (haar dochtertje).

Het was althans voor mij, maar duidelijk ook voor de rest van de groep, een openbaring over wat er allemaal in het Asser Bos groeit en bloeit. Ilse gaf eerst als opdracht om eetbare planten te zoeken.  Na het plukken werden deze planten met behulp van boeken maar ook met de app Obsidentify nader bestudeerd. Ilse kon ons zo heel veel vertellen over de smaak, de geur, de structuur, de mogelijkheden in de keuken maar ook over de gevaren. Zo is het verschil tussen eetbaar en giftig vaak niet altijd goed te zien. Het charmante Fluitenkruid kan prima en lekker zijn maar de Gevlekte Scheerling (lijken veel op elkaar) laat niet veel van je heel. Daar kan Socrates over mee praten.

Dus oppassen geblazen ingeval van onwetendheid.

De kennis van Ilse is enorm en haar enthousiasme zorgt ervoor dat je er veel meer van wilt weten. Als afsluiting kregen we een kopje thee getrokken van wilde  frambozenblaadjes en dennentakken. Lekker en gezond!

Hartelijk dank Ilse en Vlier.